artykuly-foto-2Cukier jest wszechobecny; znajduje się nie tylko w słodyczach i ciastach, ale także w produktach, których nie podejrzewalibyśmy o jego obecność lub takich, które uważamy za zdrowe. Warto zwrócić uwagę, że wiele polecanych produktów dla dzieci zawiera dużą jego ilość.

W Polsce trudno znaleźć osobę, która nie ma próchnicy. Za jej rozwój odpowiadają bakterie, które wykorzystują cukier znajdujący się w resztkach pokarmowych w przypadku, gdy nie zostały one w porę usunięte z powierzchni zęba. Obecność cukru jest konieczna do rozwoju próchnicy. Okazuje sie jednak, że nie jest łatwo wyeliminować go z własnej diety. Nie wystarczy bowiem zrezygnować ze słodyczy, ciast i napojów, o których powszechnie wiadomo, że zawierają dużą ilość cukru. Cukier znajduje się nie tylko w kremach czekoladowych, sokach i owocach, ale także w wielu daniach gotowych, sosach, serkach i jogurtach, keczupie, majonezie, a nawet w mleku modyfikowanym, kaszkach dla dzieci i wędlinach. Nie znając składu tych produktów, nie mamy świadomości, jak dużą ilość cukru mają w sobie. Warto zatem zadać sobie trochę trudu, przeczytać etykietę i wybrać produkt bez zawartości cukru.

Wiedząc, że cukier jest wszechobecny i niezmiernie trudny do całkowitej eliminacji z naszej diety, tym bardziej warto dbać o zęby. Prawidłowa higiena i przemyślana dieta są niezbędne i niezmiernie pomocne dla zachowania zdrowych zębów. Dobrze jednak pamiętać, że nie są wystarczające, aby ochronić przed próchnicą zęby boczne. Obecność bruzd na ich powierzchniach utrudnia zabiegi higieniczne i ułatwia dostęp bakteriom. Najlepszą zatem formą zapobiegania próchnicy zębów bocznych jest ich lakowanie, gdyż uszczelnienie bruzd izoluje je od tych czynników, które mogą ją wywołać.