artykuly-foto-2Resztki pokarmowe, jeśli nie zostaną usunięte z powierzchni zęba, staną się pożywką dla bakterii, które są odpowiedzialne za rozwój próchnicy.

Próchnica jest najbardziej rozpowszechnioną chorobą na świecie. W Polsce trudno znaleźć osobę, która jej nie ma. Jest chorobą zaraźliwą to znaczy, że bakterie, które są odpowiedzialne za jej rozwój łatwo przenieść z jednej osoby na inną. Warto o tym pamiętać, oblizując smoczek lub łyżeczkę, gryząc tę samą kanapkę czy pijąc z jednej butelki.

Próchnica rozpoczyna się w szkliwie zęba, które mimo, że jest najtwardszą tkanką, jaką można znaleźć w ciele człowieka, poddaje się jej atakom. Resztki pokarmowe, jeśli nie zostały usunięte z powierzchni zęba, w krótkim czasie stają się pożywką dla bakterii. Kwasy, które są produkowane przez bakterie przyczyniają się do osłabienia powierzchni szkliwa, co pozwala wniknąć bakteriom do głębszych warstw zęba. Poza początkowym, zazwyczaj krótkim stadium, próchnica jest nieodwracalna, to znaczy, że nie leczona w szybkim tempie rozwinie się, ubytek stanie się większy, a leczenie dłuższe i bardziej bolesne.